Πέμπτη 29 Απριλίου 2010
«ΓΙΑ ΔΥΟ»: ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΜΟΝΟ ΔΥΟ!
6:46 π.μ. | Αναρτήθηκε από
Unknown |
Επεξεργασία ανάρτησης
Στην εξώπορτα της πόλης του Βόλου, ο Πολυχώρος Τσαλαπάτα είναι το παρελθόν που έγινε παρόν και μέλλον, είναι η κομψή γραμμή της παλιάς κεραμοποιίας που πια λειτουργεί σαν μουσείο, είναι η καινούργια ευκαιρία της πόλης που επεκτείνεται πάνω στην παλιά της αρχιτεκτονική, αλλάζοντας ταυτότητα, χρήση και συνήθειες στο παλιό, βιομηχανικό της τοπίο. Ο Πολυχώρος Τσαλαπάτα θα σε μαγέψει με την απόκοσμη γραμμή του - ένας τρισδιάστατος πίνακας του Ντε Κίρικο με ηχητική υπόκρουση τη διασκέδαση της νύχτας και της μέρας και μια αύρα τσίπουρου να πλανιέται (τις καλές μέρες) κάτω από το δυσθεώρητο ύψος της υψικαμίνου. Η επίσκεψη εδώ μπορεί να σε ξεγελάσει, να σου πάρει μια ολόκληρη μέρα περιπλάνησης στην ιστορία και στον πολιτισμό, με φυσική κατάληξη την πιο γειωμένη απόλαυση μιας γενναίας τσιπουροποσίας, που τιμά και τα ήθη της περιοχής.
Η τεράστια αυλή με τις καλαμωτές στις δύο πλευρές της μονοπωλείται από τα δύο στέκια του ζεύγους Ηρακλή και Δήμητρας Μάζη ή, αλλιώς, τους ανθρώπους που χρόνια τώρα έχουν αναλάβει την ανανέωση της γευστικής και αισθητικής παράδοσης στο Βόλο. Το «Σκουτελικό» με έμφαση στην κρητική κουζίνα στη μια πλευρά, και το «Για δύο» στην άλλη. Παράξενο όνομα για μαγαζί - θα βρείτε εσείς οι Αθηναίοι. Η συγκεκριμένη, όμως, έκφραση της βολιώτικης καθημερινότητας δεν είναι παρά η αφορμή για δραπέτευση του αρσενικού Βολιώτη, που φεύγει από το σπίτι «για δύο» εικοσιπενταράκια με την αντροπαρέα, τα οποία εύκολα, όπως αντιλαμβάνεστε, γίνονται.... είκοσι δύο. Ενας χώρος σαν χαρά Θεού και σαν μέρα καλοκαιριού: ξεβγαλμένα θαλασσινά ξύλα που ντύνουν το μπαρ, χάρτινα καραβάκια, σιέλ ντουλάπια που θυμίζουν σπιτίσια κουζίνα, μια βιβλιοθήκη γεμάτη από μπουκάλια με τα μηνύματα των πελατών και ο ήλιος να απογειώνει το σκηνικό καθώς περνάει άπλετος από τις τζαμαρίες.
Η βολιώτικη τσιπουροποσία, λοιπόν, τα τελευταία χρόνια, δεν είναι πια αυτό που ήταν. Ο λιτός, θαλασσινός μεζές έχει δώσει τη θέση του σε τρικούβερτα τσιμπούσια και ο ανταγωνισμός ωθεί τον επιχειρηματία να χορτάσει όπως όπως τον πελάτη, μπας και τον προτιμήσει την επόμενη φορά. Ο ανταγωνισμός έφερε τον πολύ -κι όχι πάντα καλύτερο- μεζέ. Οι καμπίσιοι, που ήρθαν στην περιοχή να ανοίξουν τσιπουράδικα, έφεραν άλλα ήθη, άσχετα με τη θάλασσα• και τώρα, στο τουριστικό τσιπουράδικο θα βρεις από μπέικον, μέχρι φιλέτο με σος ροκφόρ!
Τα παιδιά, ο Ηρακλής και η Δήμητρα, θέλησαν να ξαναβάλουν τα πράγματα στη θέση τους, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα νέο περιβάλλον και μια ολοκαίνουργια αισθητική που αρνείται το πλαστικό τραπεζομάντιλο. Τα 2 εικοσιπενταράκια συνοδεύονται παραδοσιακά από 3 μεζέδες και μπορείς να συνεχίσεις με αυτή τη λογική ή να παραγγείλεις από τον κατάλογο μια εξαιρετική παλαμίδα που ψήνεται τυλιγμένη στο χαρτί σε κεραμίδι, αρωματισμένη με δεντρολίβανο και αρωματικά, το top πιάτο του μαγαζιού. «Το πρώτο ψάρι δεν είναι πάντα το καλύτερο», όπως λέει η Δήμητρα. Κι εδώ θα φας πρωινό ψαράκι μόνο, από τις ανεμότρατες του Παγασητικού. Στα επίσης ωραία, το ντόπιο παστό σκουμπρί και ο κολιός, η θαλασσινή μακαρονάδα, το καβούρι με μουστάρδα και κάππαρη, οι χταποδοκεφτέδες και οι κολιτσιάνοι ή, αλλιώς, τηγανητές σε κουρκούτι ανεμώνες της θάλασσας.
Για δύο
Πολυχώρος Τσαλαπάτα, Ζάχου & Λαχανά
24210-34.146, Βόλος.
Τιμή: 20 ευρώ τα 6 εικοσιπενταράκια με τους 9 μεζέδες.
Τι να παραγγείλεις: σκουμπρί και κολιό, τσιτσίραβλα, γαύρο τηγανητό σβησμένο με ξίδι, γάμπαρη ψητή με λαδολέμονο και μάραθο, σαρδέλα γεμιστή με πιπεριά, κρεμμυδάκι και μαϊντανό, κολοκυθοκεφτέδες, κολιτσιάνους, γαρίδα σε φύλλο κανταΐφι με καυτερή σάλτσα, μακαρονάδα του ψαρά.
Πηγή: kathimerini
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου