Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

ΟΙ 10 ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΦΟΥΡΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Έφτασε η χάρη μου στο Καπανδρίτι για να βρω νόστιμο, γνήσιο ψωμί, σαν κι αυτό που λέει η γιαγιά ότι έψηνε στο χωριό όταν ήταν πιτσιρίκα: "Τριάντα καρβελάκια, 1 για την κάθε μέρα του μήνα σε μια φουρνιά. Βέβαια τότε ήταν γνήσιο, με το προζύμι και κράταγε".

Μ’ έβαλε σε σκέψεις η γιαγιά. Δεν μπορεί, με τόσους φούρνους σε όλη την Αθήνα, να μην υπάρχει ψωμί βαρύ, πραγματικό, όχι σαν τον "αφρό" που έχουμε κατά-λήξει-ντήσει (όπως το πάρει κανείς) να τρώμε συνήθως.


Ξεκίνησα λοιπόν την αναζήτηση των φούρνων εκείνων, οι οποίοι κρύβουν μικρούς θησαυρούς, άγνωστους για τους πολλούς. Είναι οι φούρνοι που έχουν μια ιστορία που μετράει χρόνια πολλά, μια παράδοση, μια συνταγή ιδιαίτερη, αλλά κυρίως, είναι οι φούρνοι που διακρίνονται -κατά γενική ομολογία- για την αγνότητα, την ποιότητα και την φρεσκάδα των υλικών τους, που όσο κι αν μεγάλωσαν ή "εκμοντερνίστηκαν", έμειναν πιστοί στην χειροποίητη, και όχι τυποποιημένη παραγωγή των προϊόντων τους. Και ιδού τα αποτελέσματα:



Στάση 1η: Έξαρχος

Αν τύχει και περνάτε από την πλατεία του Καπανδριτίου, κάντε οπωσδήποτε μια στάση στον Έξαρχο. Η πρώτη έκπληξη έρχεται με την γραφικότητα του μικρού αυτού φούρνου: θα αισθανθείτε αμέσως ότι είστε σε έναν κλασικό, ζεστό "φούρνο του χωριού". Αυτό οφείλεται κυρίως στον μικρό παραδοσιακό φούρνο με ξύλα που δεσπόζει στο κατάστημα, όπου και ψήνεται κατ’ αποκλειστικότητα το χωριάτικο ψωμί. "Ένα πράγμα και καλό" ήταν η χαρακτηριστική φράση του συμπαθέστατου κ. Έξαρχου, ο οποίος με μεγάλη προθυμία μας εξήγησε τα μυστικά της επιτυχίας στο ψωμί: "Κανένα βελτιωτικό ή χημικό, παρά μόνο καλό αλεύρι, νερό, αλάτι, προζύμι. Έτσι τα ψωμάκια μπορεί να είναι μικρότερα σε όγκο, αλλά βαρύτερα και πιο πλούσια στην γεύση". Και λέει αλήθεια!

Εκτός από το χωριάτικο ψωμί στα ξύλα, σας προτείνουμε:

• Τσουρέκι σιροπιαστό γεμιστό με σοκολάτα

• Φλωρεντίνες σπιτικές

• Σπανακόπιτα με τυρί

• Το διάσημο γαλακτομπούρεκο του φούρνου που έχει φτάσει σε ταψάκια μέχρι την Αφρική (αυτό θα πει πιστή πελατεία)!

Εγώ πάντως, ήπια κι ένα ποτηράκι κρασί που παράγει ο ίδιος ο κ. Έξαρχος και το οποίο διατίθεται εμφιαλωμένο στον φούρνο του.


Παραδοσιακός Ξυλόφουρνος "Έξαρχος"

Πλατεία Καπανδριτίου

Τηλ: 22950.53181

Στάση 2η: Καρράς


Συνεχίζουμε στα Βόρεια προάστια, αυτήν την φορά στον Αγιο Στέφανο (ok, πολλοί θα σκέφτεστε ότι χρειάζεστε διαβατήριο για όλο αυτό το ταξίδι, αλλά πιστέψτε με, αξίζει πραγματικά τον κόπο!). Εδώ βρίσκουμε τον φημισμένο στην περιοχή και τα πέριξ φούρνο "Καρράς" για το ψωμί του στα ξύλα. Τα παιδιά, ο Αντώνης και ο Νίκος, ανήκουν στην 3η γενιά που κρατά πιστά την οικογενειακή παράδοση από το 1932 και μπορείτε να τους απολαύσετε να φουρνίζουν το ψωμί στον πανέμορφο, επιβλητικό φούρνο με ξύλα - αν είστε πολύ πρωινοί τύποι…
Αυτό που κάνει το ψωμί τους να ξεχωρίζει είναι ότι χρησιμοποιούν αλεύρι χοντρό, που μπορεί να ψηθεί μόνο στον αυθεντικό φούρνο με ξύλα, και όχι σε άλλους μοντέρνους (π.χ. Γερμανικούς). Θα βρείτε ποικιλίες από νόστιμα ψωμάκια, όπως χωριάτικο, ολικής αλέσεως, πολύσπορο, με λάδι, αλλά και πλήθος από άλλα γευστικά καλούδια. Θα μείνετε έκπληκτοι από τις ουρές που σχηματίζονται στην είσοδο, αφού είναι must στάση για πολλούς μετά την δουλειά ή στον δρόμο για την θάλασσα το καλοκαίρι.

Αγαπημένο της μαμάς μου το τυρόψωμο, με πεντανόστιμη χωριάτικη ζύμη και μπόλικο τυράκι. Τέλος, πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε το σπιτικό τσουρέκι με το μέτρο, με τις ατελείωτες στρώσεις σοκολάτας (είναι το αγαπημένο μου sport τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα), καθώς και τα μουστοκούλουρά του.


Αρτοποιείο: "Καρράς"

Λεωφ. Μαραθώνος 58, Αγ. Στέφανος

Τηλ: 210.6217762


Στάση 3η: Eric Kayser


Τι να πρωτοπεί κανείς γι’ αυτή την πανδαισία γεύσεων και οπτικών ερεθισμάτων! Η πρώτη φράση που σου έρχεται αυθόρμητα μπαίνοντας στον φιλόξενο χώρο της Ν. Ερυθραίας είναι: "Τα θέλω ΟΛΑ!!" Έκανε την εμφάνισή του πριν περίπου έναν χρόνο και έχει γίνει το νέο hot spot των Β.Π. για το καθημερινό μα διόλου συνηθισμένο ψωμί του, αλλά και για ν’ απολαύσει κανείς τον καφέ, τις περίφημες τάρτες, τη σαλάτα ή το παγωτό του στον ζεστό χώρο του φούρνου με θέα την Κηφισίας και ν’ αποφασίσει (με ψυχραιμία) τι θα πάρει για το σπίτι. Ο πρώτος φούρνος Eric Kayser εμφανίστηκε στην Αλσατία δεκαετίες πριν και μέχρι σήμερα θεωρείται ο καλύτερος φούρνος στην Γαλλία αλλά και εκτός Ευρώπης, από το Τόκιο ως την Γουαδελούπη. "Τα ψωμιά παρασκευάζονται από φυσική μαγιά και το ειδικό αλεύρι του οίκου που εισάγεται ειδικά για λογαριασμό μας στην Ελλάδα", μας εξηγεί ο κ. Βάρδης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας. Ο Γάλλος chef Alain Jaunnet επιβλέπει καθημερινά και πιστοποιεί ότι η διαδικασία παρασκευής και οι συνταγές του Eric Kayser τηρούνται ρητώς ώστε το ψωμί να είναι πάντα φρέσκο, φυσικό και θρεπτικό.

Θα βρείτε 30 διαφορετικές συνταγές ψωμιών με γεύσεις μοναδικές και πρωτότυπες. Εμείς δοκιμάσαμε και προτείνουμε:


• ψωμί με κουρκουμά

• με Beaujolais και Rosette

• με μέλι

• με δαμάσκηνο και φουντούκι.

Επίσης μπορείτε ν’ απολαύσετε τα ολοκαίνουρια club sandwich τόνου σε brioche και τα υπέροχα κρουασάν με αγνό βούτυρο για πρωινό. Θα γλείφετε τα δάκτυλά σας!

Hint: Η διαδικασία της παρασκευής γίνεται ως εξής: Ζύμωση, ξεκούραση, χειροποίητο πλάσιμο, σωστή διόγκωση και ιδανικό ψήσιμο. Όλα τα ψωμιά περιέχουν στη σύνθεσή τους τη μυστική συνταγή του υγρού προζύμι (levain) που εξασφαλίζει σωστή διόγκωση, γεύση και ζωή (τι παρακάλια, τι απειλές, την συνταγή δεν την αποκαλύπτουν-γκρρρρ!).

Artisan Boulanger: "Eric Kayser"

Κηφισίας 328, Κηφισιά

Τηλ: 210.8089107

Θησέως 23 & Διονύσου, Μαρούσι

Τηλ: 210.6121474


Στάση 4η: Πλάτανος


Η κ. Αννα Διαγγελάκη, ιδιοκτήτρια του φούρνου, έχει ως βασικό πλεονέκτημα τις εξαιρετικές συνταγές της μητέρας της. Έτσι λοιπόν γεννήθηκε ο γνωστός "Πλάτανος" στην Κηφισιά το 1983, μετρώντας ήδη 22 χρόνια παράδοσης και πίστης στα αγνά, σπιτικά υλικά. Στον φούρνο αυτό, θα γευτείτε αποκλειστικά χειροποίητα ψωμιά, από τα οποία αμέσως ξεχωρίσαμε τα:

• Καμπάγιου

• Πετρόμηλο

• Αγιορείτικο

• Πλάτανος

Μην παραλείψετε να πάρετε για το σπίτι το all time classic τσουρέκι στο ταψί, καθώς επίσης τις εξαιρετικές πίτες (σπανακόπιτα και τυρόπιτα), πάλι στο ταψί. Η ευγενέστατη οικοδέσποινα μας είπε χαρακτηριστικά: "Χρησιμοποιώ τις συνταγές και τα υλικά όπως ακριβώς κάνω και στο σπίτι. Καλό αλεύρι, φρέσκο βούτυρο γάλακτος, πολύ μεράκι και αγάπη για όλα τα προϊόντα μας και σεβασμό στους πελάτες που μας εμπιστεύονται καθημερινά και μας βάζουν κυριολεκτικά στο σπίτι τους". Εμάς πάντως μας έπεισε!


"Πλάτανος"

Διονύσου 68, Κηφισιά

Τηλ: 210.8081243

Είμαι σίγουρη ότι καταλάβατε με τον μέχρι τώρα "βομβαρδισμό Βορείων Προαστίων" ότι ανήκω κι εγώ σ’ αυτήν τη "συνομοταξία". Επειδή όμως η… διατροφή μού το επιβάλλει, όφειλα να κοιτάξω και στην πολυφορεμένη τελευταίως Δύση. Τι στο καλό; Αφού μπορείς να βρεις… εραστή, δεν θα μπορείς να βρεις έναν καλό φούρνο; Και πράγματι, δεν δυσκολεύτηκα καθόλου!

Στάση 5η: Τα Γιάννενα

Τα "Γιάννενα" είναι το όνομα που πρόφεραν δίχως σκέψη περαστικοί απαντώντας στην ερώτησή μου: "Παιδιά, πού θα βρω καλό φούρνο στην περιοχή;". Και βέβαια, οι δαιμόνιες φίλες της μαμάς έσπευσαν να επιβεβαιώσουν τις φήμες που θέλουν τους αδελφούς Σερμπή να φτιάχνουν το καλύτερο ψωμί στα Δυτικά προάστια: "Χρυσό μου, ουρές απ’ έξω για να πάρουν μισό κιλό ψωμί!", μου είπε η κ. Τουρλουφίδου και δεν είχε άδικο. Πέρασα και ξαναπέρασα μέχρι να καταφέρω να μιλήσω στον "μάστορα", όπως αποκαλούν χαϊδευτικά τον κ. Σερμπή, ο οποίος φουρνίζει από τις 4 το πρωί και όλη η οικογένεια μαζί του.

Μας ήρθαν απ’ τα Ιωάννινα το '70 και πολύ χαιρόμαστε, αφού μαζί τους έφεραν και τις συνταγές των παππούδων -τρεις γενεές φουρνάρηδων δεν είναι και λίγο πράγμα- όπως το γιαννιώτικο καρβέλι, η γιαννιώτικη πινακωτή που όπως λένε είναι πιο νόστιμη, και φυσικά, οι ξακουστές γιαννιώτικες πίτες (να δοκιμάσετε την σπανακόπιτα, είναι "λουκούμι"). Ανέλαβαν τον φούρνο που προϋπήρχε από το 1925, εμπλουτίζοντας την γκάμα των προϊόντων και δημιουργώντας έτσι ένα πιστό κοινό. Εμείς σας προτείνουμε εκτός από τα Γιαννιώτικα ψωμιά που αναφέραμε και το επίσης πολύ καλό καλαμποκίσιο (η γνωστή μπομπότα), το κουλούρι Θεσσαλονίκης με ιδιαίτερη, μυστική συνταγή καθώς και τα εξαιρετικά βουτήματά του, σε ποικιλία γεύσεων αλλά όλα φρέσκα και γευστικά για να συνοδεύσουν το ρόφημά σας.


"Τα Γιάννενα"

Μεγάλου Αλεξάνδρου 35, Περιστέρι

Τηλ: 210.5711606


Ουφ! Αν μη τι άλλο, από γεωγραφικό προσανατολισμό πλέον…σκίζω! Μην παρεξηγηθώ, αλλά κι ένα Κολωνάκι, έτσι γι’ αλλαγή, δεν είναι κακό…ε; ¶λλωστε, μ’ ένα σμπάρο… Σάββατο είναι, ημέρα αφιερωμένη στο window shopping (τουλάχιστον μέχρι να ξεχρεώσω την πιστωτική)! Φύγαμε!


Στάση 6η: Λυκαβηττός


Εδώ να δείτε ξεσπάθωμα οι φίλες της μαμάς! Δεν τις αδικώ όμως, γιατί από την πρώτη στιγμή που μπήκα στον "Λυκαβηττό", δεν μπορούσα παρά να εντυπωσιαστώ από την καλαισθησία, την καθαριότητα και την ζεστή υποδοχή της θαυμάσιας Κας Ισκιδάκη, η οποία βοηθά τον σύζυγό της από το 1988 στην επιχείρηση. Ο ιδιοκτήτης -Οικονομολόγος, παρακαλώ, που όμως τον κέρδισε η αγάπη του για τον άρτο τον επιούσιο- έχει μια φιλοσοφία που σπάνια συναντάς σήμερα: Αγαπά αυτό που κάνει και σου το μεταδίδει ακόμη κι από την φωνή του. Είναι άνθρωπος που ξέρει να μελετά και να ενημερώνεται και αφιερώνει όλο του τον χρόνο στην παραγωγή σπιτικών προϊόντων: από τα γερμανικά πολύσπορα που φτιάχνουν με υπομονή (απαιτείται ειδική διεργασία των σπόρων και αρκετές μέρες για λίγα μόνο κιλά ψωμί), ως τα ολόφρεσκα mini sandwiches brioche με proschiutto που φτιάχνουν καθημερινά με τα χεράκια τους, τα πάντα στον Λυκαβηττό σε τίποτα δεν θυμίζουν μαζική παραγωγή, αφού δεν χρησιμοποιείται προπαρασκευασμένο συστατικό, όπως συχνά συμβαίνει, ειδικά στα ζυμάρια.

Εμείς ξετρελαθήκαμε με τις αυθεντικές Γερμανικές συνταγές των ψωμιών Holsteiner Katenbrot και Bio-Act από σπόρους και όχι αλεύρι (στάρι, σίκαλη, βύνη κτλ. μπαίνουν στο νερό για μέρες ώστε να διογκωθούν κατάλληλα) και πωλούνται με το κιλό. Όπως μας εξήγησε η ιδιοκτήτρια, πρόκειται για τόσο θρεπτικά ψωμιά που συνήθως μία φέτα είναι αρκετή για να μας δώσει το αίσθημα πληρότητας, σε αντίθεση με τα ψωμιά του εμπορίου.


Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα μικρά χειροποίητα μελομακάρονα-μπουκίτσες που γίνονται ανάρπαστα ιδιαίτερα την περίοδο των Χριστουγέννων, καθώς και τα εκλεκτά μικρά μπισκότα τύπου cookies, σπεσιαλιτέ του καταστήματος.

"Λυκαβηττός"

Δεινοκράτους 59, Κολωνάκι

Τηλ: 210.7211348

Στάση 7η: A. Χρήστου

Και μιας και βρισκόμαστε στο κέντρο, ας συνεχίσουμε την διαδρομή μας προς την Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκεί, στον αριθμό 70 στην γωνία, βρίσκεται ο φούρνος του κ. Χρήστου Ανδρέα, ο οποίος δείχνει ξεχωριστό ζήλο για τον κλάδο της αρτοποιίας όντας και Πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών στην Αθήνα. Μάλιστα, μόλις είχε επιστρέψει από επαγγελματικό ταξίδι στην Αυστραλία για να ενημερωθεί για τις διεθνείς τάσεις. Αυτό θα πει ζήλος! Ο φούρνος υποδειγματικός, κάτι που δεν περιμένει κανείς να βρει εύκολα στο κέντρο της Αθήνας.


Όπως υποσχεθήκαμε, και στον φούρνο Χρήστου θα βρείτε μόνο χειροποίητα προϊόντα. Μία μόνο φράση του ιδιοκτήτη εξηγεί και την φιλοσοφία του φούρνου: "Επιμονή στην ποιότητα". Από πού λοιπόν να ξεκινήσω (πρέπει να’ χω βάλει τουλάχιστον 3 κιλά μ’ αυτά και μ’ αυτά…);

• Ψωμί με θυμάρι και μοσχοβολάει ο τόπος (αυτό 1η φορά το συναντώ, νά τα ‘τυχερά’ που λέμε)

• Χωριάτικο με προζύμι στα ξύλα (κι εδώ ξυλόφουρνος, αλλά είναι κρυμμένος εις τα ενδότερα δυστυχώς). Αυτό θα πει ψωμί! Κόβεται η… καρβέλα (ουδεμία σχέση με γνωστούς μουσικοσυνθέτες, αλλά είναι πραγματικά τεράστια) με το κιλό, και βγαίνει σε 2 τύπους, άσπρη και σκούρα (η διαφορά στο αλεύρι)

• Εκεί που έπαθα πλάκα ήταν όταν αντίκρισα τα ταψάκια με τις τυρόπιτες και τις σπανακόπιτες. Βγαίνουν και σε μπουκίτσες, και στριφτή τυρόπιτα και… μου φώναζαν να τα δοκιμάσω, σας τ’ ορκίζομαι! Κι αυτό γιατί η σφολιάτα είναι πραγματική χωριάτικη, ανοιγμένη στο χέρι! Για του λόγου το αληθές, επισκέφθηκα και το εργαστήρι πίσω και πράγματι, απόλαυσα το θέαμα των κοριτσιών που ζύμωναν και άνοιγαν το φύλο στους πάγκους! Ακριβώς όπως κάνει η γιαγιά!

• Για να χωνέψω και αφού "πρέπει να τα δοκιμάσετε" (να μην προσβάλλω τον άνθρωπο), κατευθύνθηκα στο καλάθι με τα γνωστά κουλούρια του κ. Ανδρέα που φτιάχνονται με μέλι, καρύδι και σταφίδα, όπως και το πολύσπορο κριτσίνι του, το οποίο μάλιστα προμηθεύονται γνωστά restaurants του Κολωνακίου.

Με δυο λόγια, με άδεια χέρια δεν φεύγετε σε καμία περίπτωση από εδώ!

Α. Χρήστου

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 70, Ν. Κόσμος

Τηλ: 210.9270744

Αχαρνών 254, Πατήσια

Τηλ: 210.8662729

Ιπποκράτους 132α, Αθήνα

Τηλ: 210.3636434


Στάση 8η: Αρτοποικιλίες Έξαρχος

Θρέμμα δεν είμαι, αλλά γέννημα είμαι Πειραιωτάκι, άρα δεν θα μπορούσα ν’ αφήσω παραπονεμένο το λιμάνι. Οδεύω λοιπόν προς Χατζηκυριάκειο, μιλημένη από γνωστούς και συγγενείς για τα καλά του Έξαρχου (ουδεμία σχέση με τον Έξαρχο του Καπανδριτίου, το όνομα όμως μια χαρά τους πάει στο ψωμί τουλάχιστον!). Ο φούρνος του κ. Ηλία λειτουργεί από το ’81. Περήφανος για την δουλειά του, επιμένει να δοκιμάσω πέρα από το χωριάτικο ψωμί με προζύμι, τα μελιτίνια τα Σαντορινιά με ανθότυρο, που είναι κυρίως Πασχαλινό γλυκό, γι’ αυτό σπεύσατε, το Πάσχα πλησιάζει!


Φυσικά ξετρελάθηκα με τα μελωμένα κρουασίνια με γέμιση σοκολάτα (αυτή η φωτογραφία έχει ήδη κρεμαστεί στον τοίχο, στην θέση του Jude Law—ορισμένοι ίσως το θεωρήσετε ιεροσυλία, δοκιμάστε τα όμως πρώτα και τα λέμε—καθώς και με το τσουρέκι γεμιστό με κάστανο και καρύδι. ¶λλα ξακουστά του Έξαρχου είναι το αφράτο κέικ καρότου και η καρυδόπιτα με σοκολάτα (για τους λάτρεις).


"Αρτοποικιλίες Έξαρχος"

Φιλικής Εταιρίας 29, Καλλίπολη

Τηλ: 210 4512358


Στάση 9η: Αρτόζα


Κατηφορίζω προς παραλία, προς τους "Νότιους" γιατί είμαι υπεράνω. Κι όπως κατηφορίζω, πέφτω πάνω στον φούρνο του κ. Παπουτσίδη, που λειτουργεί τα τελευταία 30 χρόνια. Δεν θα σας πω για το ψωμί που πλάθει ο υιός Σταύρος στο χέρι με προζύμι, σίγουρα όμως οι φίλοι των κουλουριών και λοιπών αρτοσκευασμάτων θα πάθετε πλάκα με την ποικιλία του φούρνου αυτού.


Ενδεικτικά αναφέρω τα κουλούρια βουτύρου με αμύγδαλο, το σκληρό μουστοκούλουρο με καρύδι, το Σμυρνέικο βανίλιας, όλων των ειδών διαίτης (κρασιού, με ελιά, με καρότο, με σπανάκι έχουν την μεγαλύτερη ζήτηση), τα μπαστουνάκια αμυγδάλου, κριτσίνια μελιού, κοινώς ό,τι πρέπει για κουλουροπόλεμο κατάσταση (πώς λέμε…‘λουλουδοπόλεμο’ στα μπουζούκια; Μα τι λέω;).


Σπέσιαλ επιλογή μου τα Κιφίλ, αυτά τα μικρά χειροποίητα και θεϊκά κρουασίνια γεμιστά με μαρμελάδα, σταφίδα, καρύδι και άρωμα πορτοκάλι ή γεμιστά -άκουσον-άκουσον- με κέικ σοκολάτα-βανίλια! Σας άνοιξα την όρεξη;

"Αρτόζα"

Λεωφόρος Ελευθερίας 33, ¶λιμος

Τηλ: 210. 9843821

Στάση 10η: Κατσαρός
Αφού έφτασα ως εδώ, ας περάσω και μια βόλτα από τον Κατσαρό στην Γλυφάδα. 25 χρόνια φούρναρης ο μπαμπάς, ο υιός ζαχαροπλάστης, κάτι καλό θα έχουν και μου τον πρότειναν. Και βέβαια, στη θέα του γερμανικού ψωμιού σίκαλης και το άλλο το πολύσπορο με τα 9 είδη σπόρων, επιβεβαιώθηκε η φήμη. Φτιάχνουν και Γιαννιώτικο με προζύμι εδώ 2 φορές την εβδομάδα αλλά πρέπει να την στήσεις απ’ το πρωί για να εξασφαλίσεις την μερίδα σου, αφού γίνεται ανάρπαστο! Aλλο forte του αρτοποιείου είναι κι εδώ τα διάφορα κουλουράκια:

• με χυμό πορτοκάλι και σταφίδα

• με λάδι χωρίς βούτυρο που θυμίζει σκαλτσούνι

• αλμυρό κουλούρι με σπανάκι, κρεμμύδι και άνηθο, ή το άλλο με φέτα και ρίγανη, ακόμη και με ελιά ολόκληρη ή λευκό κρασί βρήκα. Πλήρες μεσογειακό γεύμα δηλαδή!

Και χειροποίητα και πεντανόστιμα!

"Κατσαρός Ιωάννης"

Σάκη Καράγιωργα 56 & Ξενοφώντος, Γλυφάδα

Τηλ: 210. 9630914

Υ.Γ: Τώρα μπορώ με σιγουριά και περίσσια αυτοπεποίθηση να ισχυριστώ ότι και στην Αθήνα μπορείς να βρεις καλό ψωμί, αυτό το χωριάτικο το γευστικό, το πλούσιο, το πραγματικό. Ένα μπράβο στους αρτοποιούς που μένουν πιστοί στην ποιότητα των υλικών τους, γιατί ομόφωνα συμφώνησαν ότι περί ου ο λόγος. Εξάλλου, τό’ πε και η γιαγιά: "Αυτό είναι ψωμί! Αυτό είναι κουλούρι! Αυτή είναι πίτα!" και ποιος μπορεί ν’ αμφισβητήσει την γευσιγνωσία της γιαγιάς; Ποιος;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου