Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Οι μπίρες του καλοκαιριού




Weisse, φρουτόμπιρες ή stout; Φρουτώδεις, πικάντικες ή πολύ δυνατές; Σκέτες, μαζί με το φαγητό ή ως επιδόρπιο; Η τέχνη της ζυθοποιίας προσφέρει πολλές επιλογές. Η απόφαση είναι δική σας…



Ζέστη και μπίρα στη χώρα μας πάνε χέρι χέρι και δεν νοείται καλοκαιρινή μέρα χωρίς τη δροσιά και την ευεξία που προσφέρει μια μπίρα. Για να δροσιστεί κανείς ή να «σβήσει» τη δίψα του, έχει πολλές επιλογές....

14 μπίρες για το μεσημεριανό τραπέζι

Bock, η ανοιξιάτικη

Δυνατή μπίρα χαμηλής ζύμωσης, χρυσαφένια, σκούρα καφέ ή μαύρη: εδώ και τέσσερις αιώνες, τα πρώτα βαρέλια της ανοίγουν, παραδοσιακά, την πρώτη μέρα της άνοιξης...
Η Bock θεωρείται ιδανική μπίρα γι' αυτούς που θέλουν να απολαμβάνουν τη ζωή: είναι γοητευτική και βελούδινη, με κρεμώδη αφρό, γεμάτη γεύση, με αλκοόλ περίπου 7%. Μπορεί να πίνεται κυρίως το χειμώνα, είναι όμως ανοιξιάτικη και τα πρώτα βαρέλια της ανοίγουν, παραδοσιακά, την πρώτη μέρα της άνοιξης....

Γεννήθηκε στη Γερμανία, στην πόλη Einbeck, πριν από 400 χρόνια και αναπτύχθηκε κυρίως στη Βαυαρία και στο Μόναχο. Οι ανοιξιάτικες Bock είναι δυνατές Lager και συνήθως σκουρόχρωμες. Τις συναντάμε και σαν Double Bock (Doppelbock), Mai Bock, Eisbock, Ur Bock αλλά και σιταρένιες Weizenbock.