Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010
Πάσχα στον αφρό!
7:06 π.μ. | Αναρτήθηκε από
Unknown |
Επεξεργασία ανάρτησης
Ποιες μπίρες θα συνοδεύσουν ιδανικά το αρνάκι, τη χορτόπιτα, τη μαγειρίτσα και τα παραδοσιακά ελληνικά τυριά στο πασχαλινό τραπέζι
ΜΕΡΙΚΕΣ ζυθοποιίες της Ευρώπης έχουν παράδοση στις εορταστικές μπίρες του Πάσχα, που συνήθως είναι σκουρόχρωμες, δυνατές και με πλούσια γεύση, με πιο γνωστές την Tuborg's Easter Brew και την Gouden Carolus Easter. Λέγεται δε πως η Carlsberg παρήγαγε πρώτη το 1905 πασχαλινή μπίρα, σε απάντηση της εισαγόμενης δυνατής βαυαρικής Salvator, που είχε τότε μεγάλη απήχηση στα μπαρ της Κοπεγχάγης. Εμείς για το γιορτινό τραπέζι διαλέξαμε ξεχωριστές μπίρες που θα συνοδεύσουν ιδανικά τη μαγειρίτσα, τις χορτόπιτες, τα παραδοσιακά ελληνικά τυριά -όπως τη φέτα, το μανούρι και το ανθότυρο- και, φυσικά, το αρνί και το κατσίκι, στη σούβλα ή στο φούρνο.
Μαγειρίτσα & Orval
Για ένα τόσο πλούσιο φαγητό θα επιλέξουμε αιθέριες και γήινες γεύσεις μπίρας. Οι κλασικές βρετανικές Ale, με την πλούσια και φρέσκια γεύση από τη βύνη και τα ανθώδη αρώματα του λυκίσκου, ταιριάζουν υπέροχα με τη μαγειρίτσα και της δίνουν τη φρεσκάδα της εξοχής. Δοκιμάστε τις αγγλικές Brakspear Oxford Gold Organic, Brakspear Bitter, St. Peters Organic Ale, John Smith's και την αμερικανική Liberty Ale.
Η έντονη γεύση της Orval (μοναστηριακή Trappiste), πλούσια σε γήινα και πικάντικα στοιχεία, θα δέσει με το συγκεκριμένο πιάτο, δημιουργώντας ένα πλούσιο γευστικό αποτέλεσμα.
Αρνί & Chimay Red
Η έντονη γεύση του ψητού αρνιού επιζητεί δυνατές γεύσεις μπίρας και, κυρίως, σκουρόχρωμες Lager ή Ale. Αλλά και μια δυνατή ξανθιά Lager θα μπορούσε να συνοδεύσει με επιτυχία τον ξεροψημένο οβελία. Οι σκουρόχρωμες δυνατές Lager, όπως είναι οι Bock, Schwarz και Dunkel, με την πλούσια και γλυκιά γεύση από την ψημένη βύνη και την πιπεράτη γεύση από το λυκίσκο, δένουν τέλεια με το παραδοσιακό αρνάκι ή κατσικάκι στη σούβλα.
Μερικές ενδιαφέρουσες επιλογές από σκούρες Lager είναι οι βαυαρικές Paulaner Salvator, ΗΒ Dunkel, οι τσέχικες Budweiser Dark και Kozel, η ολλανδική La Trappe Bockbier, κ.ά. Αν πάλι προτιμάτε τις Ale, σας προτείνουμε τη σκωτσέζικη Douglas, τις βελγικές Gouden Carolus Cuvee Van De Kaiser και Chimay Red (μοναστηριακή Trappiste).
Χορτόπιτες & Stella Artois
Ανάλαφρες και ντελικάτες Lager ή ελαφριές και ξεχωριστές Ale -μεταξύ των οποίων και μια ελαφριά Summer Ale- θα κρατήσουν καλή ισορροπία με την πολύπλοκη γεύση της χορτόπιτας. Από Lager ιδανικές επιλογές μπορούν να αποτελέσουν η δανέζικη Carlsberg, οι ιταλικές Birra Moretti και Peroni, οι εξωτικές Tiger και Asahi και οι γνωστές μας Heineken, Stella Artois και Mythos. Αλλά και μια ελαφριά Ale είναι μια καλή επιλογή - όπως οι αγγλικές Cumberland Ale, Marston's Old Empire και η ελληνική Septem Pale Ale. Οσο για εκείνους που επιμένουν σε μια πιο δυνατή ξανθιά, μια αρωματική Tripel Ale θα κάνει τη διαφορά. Επιλέξτε μεταξύ της μοναστηριακής Trappiste Chimay Tripel, της Gouden Carolus Triple, της Tripel Karmeliet και της Hertog Jan Triple.
Φέτα & HB Weisse
Για την πολύπλοκη γεύση της, που είναι αλμυρή και πικάντικη ή βουτυράτη, τον πρώτο λόγο έχουν οι σιταρένιες μπίρες. Η κλασική γερμανική Hefe Weizen, οι βελγικές Wit και White καθώς και η Wheat με την όξινη και φρουτώδη γεύση τους δένoυν θαυμάσια με τη φέτα. Μπορείτε επίσης να τη συνοδεύσετε με τις γερμανικές Erdinger Hefe Weisse, Wheihenstepaner Hefe Weisse, Franziskaner Hefe Weisse, Schneider Original, Maisel's Weisse, Arcobrau Hefe Weisse, HB Weisse, τη βελγική Hoegaarden κ.ά.
Μανούρι & Duvel
Οι iδιες μπίρες που «αγαπά» η φέτα συνοδεύουν και το μανούρι, το οποίο τα πάει καλά όμως και με μια strong golden ale, όπως τη Lucifer και την Duvel, ενώ δημιουργεί έναν ακόμα δυνατό συνδυασμό με μια φρουτόμπιρα με framboise (σμέουρο).
Ανθότυρο & Honey Ale
Για την ουδέτερη και φρέσκια γεύση του ανθότυρου διαλέξαμε μια απαλή και γλυκιά Honey Ale. Ο συνδυασμός τους αναδεικνύει ξεχωριστές, γλυκές και ντελικάτες γεύσεις.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου