Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Οι μπίρες του καλοκαιριού




Weisse, φρουτόμπιρες ή stout; Φρουτώδεις, πικάντικες ή πολύ δυνατές; Σκέτες, μαζί με το φαγητό ή ως επιδόρπιο; Η τέχνη της ζυθοποιίας προσφέρει πολλές επιλογές. Η απόφαση είναι δική σας…



Ζέστη και μπίρα στη χώρα μας πάνε χέρι χέρι και δεν νοείται καλοκαιρινή μέρα χωρίς τη δροσιά και την ευεξία που προσφέρει μια μπίρα. Για να δροσιστεί κανείς ή να «σβήσει» τη δίψα του, έχει πολλές επιλογές....
 Ανάμεσα στα πολυάριθμα στυλ βρίσκουμε μπίρες που είναι ιδιαιτέρως δροσιστικές, περισσότερο από κάποιες άλλες. Εκτός από τη μεγάλη οικογένεια των τυπικών και δημοφιλών Lager, που κυριαρχούν το καλοκαίρι, υπάρχουν κι άλλες πολύ καλές επιλογές: οι γερμανικές σιταρένιες (weisse ή weizen) μπίρες ή οι αντίστοιχες βελγικές (white, wit), όλες με φρουτώδη χαρακτηριστικά, οι μοναδικές βελγικές σπεσιαλιτέ saison, οι φρουτόμπιρες, οι φλαμανδικές red ale με την τυπική «γλυκόξινη» γεύση, καθώς και κάποιες κορυφαίες βρετανικές bitter και summer ale. Γνωρίστε τις, αναζητήστε τις και απολαύστε τις χωρίς φόβο, αλλά με πολύ πάθος!
Weisse, weizen, white, wit λέγε με… σιταρένια
Οι σιταρένιες μπίρες, που τις συναντάμε ως weisse, weizen, white, wheat, wit και biere blanche, είναι πραγματικά ξεχωριστές και οι πιο δροσιστικές - με ή χωρίς αλκοόλ. Φτιάχνονται με τον συνηθισμένο τρόπο, με τη διαφορά ότι περιέχουν σημαντική ποσότητα σιταριού ή βύνης σιταριού, σε συνδυασμό με τη βύνη κριθαριού. Εχουν χαρακτηριστική γεύση, είναι φρουτώδεις, μερικές και πικάντικες, ενώ άλλες περιέχουν μπαχαρικά και φρούτα. Eχουν πλούσιο, πυκνό αφρό και το αλκοόλ τους κυμαίνεται από 4,8% έως 5,7%. Οι πιο φημισμένες της κατηγορίας αυτής είναι οι βαυαρέζικες, γνωστές ως Bavarian Wheat's, Weisse ή Weizen και οι βελγικές Wit bier ή White bier.
Το Μόναχο θεωρείται η πατρίδα της σιταρένιας μπίρας, Weisse ή Weizenbier, αν και το είδος αυτό αποτελεί σπεσιαλιτέ ολόκληρης της Βαυαρίας. Κάποτε ήταν το αγαπημένο ποτό της αριστοκρατίας της περιοχής, η οποία ήλεγχε τη βιομηχανία της ζυθοποιίας και διέθετε μόνο τις σκούρες μπίρες στους χωρικούς. Οι βαυαρέζικες σιταρένιες μπίρες έχουν πολύ χαρακτηριστική γεύση, γεμάτο σώμα και αρώματα που θυμίζουν μήλα, εσπεριδοειδή, δαμάσκηνα, μπανάνες, τσιχλόφουσκα, γαρύφαλλο κ.ά. Ο χαρακτήρας τους είναι ιδιαίτερα πικάντικος: οι πλέον δημοφιλείς αυτού του στυλ είναι οι Hefe-Weisse ή Hefeweizen. Ο όρος heffe (μαγιά) δηλώνει θολή, αφιλτράριστη μπίρα με το ίζημα της μαγιάς στη φιάλη. Παραδοσιακά, αυτές οι αφιλτράριστες μπίρες είναι προϊόν επαναζύμωσης στη φιάλη, συνεπώς και με περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα.
Οι μπίρες αυτές ταιριάζουν καλά και με το χοιρινό, συμπληρώνουν ιδανικά σχεδόν όλες τις σαλάτες με ντρέσινγκ, αλλά και τα επιδόρπια φρούτων.
Aλλη ενδιαφέρουσα εκδοχή της Weisse είναι οι σκούρες Dunkel Weisse ή οι μαύρες Schwarze Weisse, με πλούσια αρώματα. Εδώ, η γλυκύτητα της βύνης, τα φρούτα και η γεμάτη γεύση κάνουν την ειδοποιό διαφορά. Αν και είναι μπίρες περισσότερο ανοιξιάτικες και φθινοπωρινές, ήτοι ελαφρώς πιο δυνατές, τις συναντάμε συχνά στις προτιμήσεις των καταναλωτών και το καλοκαίρι. Η Dunkel Weisse συνδυάζει τη βουτυρένια αίσθηση της σκούρας βύνης με τη φρουτώδη οξύτητα του σιταριού και την πικάντικη γεύση που δίνουν οι βαυαρέζικες ζύμες. Αναζητήστε τις και σίγουρα θα ανταμειφθείτε. Είναι υπέροχες ως επιδόρπιο: συνδυάζονται με φρουτώδη γλυκά και παντός είδους ζαχαρωτά.
Η βελγική φιλοσοφία στη σιταρένια μπίρα παρουσιάζει ομοιότητες με την αντίστοιχη γερμανική, με κύρια διαφορά όμως την προσθήκη μπαχαρικών, κυρίως κορίανδου, και αποξηραμένων φλούδων πορτοκαλιού curacao. Απόλυτος εκφραστής του βελγικού στυλ είναι η μικρή πόλη του Βελγίου Hoegaarden, που βρίσκεται σε μια σιτοπαραγωγική περιοχή μεταξύ Βρυξελλών και Λέβεν. Αξίζει να σημειωθεί πως το 1800, το Hoegaarden ήταν ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα ζυθοποιείων του Βελγίου και παρήγαγε Wit bier.
Στις μπίρες αυτές τα φρουτώδη αρώματα του σιταριού συνδυάζονται αρμονικά με το πορτοκάλι, τον κορίανδο και τον λυκίσκο και δίνουν ένα μοναδικό γευστικό αποτέλεσμα. Η μπίρα χαρακτηρίζεται επίσης από έντονη οξύτητα και ξηρότητα στη γεύση. Οι νότες κίτρου δίνουν μια αναζωογονητική αίσθηση. Πρόταση: συνδυάστε τις με επιδόρπια φρούτων. Συνοδέψτε τα λευκά ψάρια σας και το σολομό και μη διστάσετε να μαγειρέψετε μύδια με μια Hoegaarden Wit bier, που θα βρείτε στα σούπερ μάρκετ ή στις κάβες.
Stout,οι δυνατές
Οι «καβουρδισμένες», δυνατές Stout είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς μπίρες στις μέρες μας. Στη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, οι μαύρες αυτές μπίρες με τον κρεμώδη αφρό αποτελούν ιδανικό συνοδευτικό για τα στρείδια, από την εποχή των βικτωριανών χρόνων μέχρι σήμερα. Μάλιστα, υπάρχουν και κάποιες stouts που περιέχουν στρείδια ως συστατικό στην παραγωγή τους, τα οποία τους προσδίδουν μιαν αλμυρή και σαρκώδη νότα.
Κι αν είστε από εκείνους που θεωρούν τη σαμπάνια το καλύτερο συνοδευτικό για τα στρείδια, θα αλλάξετε γνώμη όταν δοκιμάσετε ένα… Μαύρο Βελούδο (Black Velvet). Το κλασικό αυτό κοκτέιλ είναι μείξη σαμπάνιας και μπίρας Stout σε ισορροπημένες δόσεις. Η δυνατή και ακαταμάχητη γεύση μιας Guinness Stout, που χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με μια ξηρή σαμπάνια για να κρατήσει ισορροπία στη γεύση, φτιάχνει ένα κοκτέιλ που εξιτάρει τον ουρανίσκο. Σε ορισμένα brewpubs (παραδοσιακές μπιραρίες με ζυθοποιείο) σερβίρεται κατά τον παραδοσιακό τρόπο, με ένα στρείδι μέσα στο ποτήρι σαν «mixed drink».

Οι σιταρένιες μπίρες της ελληνικής αγοράς
Weihen-stephaner Hefe Weissbier Γερμανία Στυλ: Hefe Weisse Χρώμα: Ξανθό, θολό Aρωμα: Μαγιάς, σταφυλιών, εσπεριδοειδών και μελιού Αφρός: Πυκνός, πλούσιος Γεύση: Μαλακιά, γλυκόξινη, μελιού και σταφυλιών, πικάντικη. Αλκοόλ: 5,4% Τιμή: 1,96 ευρώ (τα 500 ml)
Erdinger Weissbier Γερμανία Στυλ: Hefe- Weisse Χρώμα: Ξανθό, θολό Aρωμα: Φρούτων και μαγιάς Αφρός: Πυκνός και πλούσιος Γεύση: Φρουτώδης, ξηρή, με γλυκόξινη επίγευση Αλκοόλ: 5,3% Τιμή: 1,72 ευρώ (τα 500 ml)
ΗΒ Muncher Kindl Γερμανία Στυλ: Hefe- Weisse Χρώμα: Ξανθό, θολό Aρωμα: Φρουτώδες Αφρός: Πυκνός και πλούσιος Γεύση: Ξηρή, με ελαφριά οξύτητα και φρουτώδη επίγευση.
Αλκοόλ: 5% Τιμή: 1,65 ευρώ (τα 500 ml)
Franziskaner Hefe-Weissbier Γερμανία Στυλ: Hefe - Weisse Χρώμα: Ξανθό, θολό Aρωμα: Φρούτων και μαγιάς Αφρός: Πυκνός, πλούσιος Γεύση: Φρουτώδης, ξηρή, με ξινή και δροσιστική επίγευση. Αλκοόλ: 5% Τιμή: 1,66 ευρώ (τα 500 ml)
Franziskaner Dunkel Hefe-Weissbier Γερμανία Στυλ: Dunkel Weisse Χρώμα: Kαστανοκόκκινο Aρωμα: Φρουτώδες Αφρός: Πυκνός, πλούσιος Γεύση: Ξηρή, φρουτώδης, γλυκιά, με ελαφριά όξινη επίγευση. Αλκοόλ: 5% Τιμή: 1,66 ευρώ (τα 500 ml)
Kapuziner Schwarz Weissbier Γερμανία Στυλ: Schwarz Weisse Χρώμα: Μαύρο Aρωμα: Φρουτώδες, λουλουδιών Αφρός: Πλούσιος Γεύση: Ξηρή, φρουτώδης, με πλούσια γεύση βύνης και νότες λουλουδιών. Αλκοόλ: 5,4% Τιμή: 2,38 ευρώ (τα 500 ml)
Kapuziner Hefe Weissbier Γερμανία Στυλ: Hefe Weisse Χρώμα: Ξανθό, θολό Aρωμα: Φρουτώδες Αφρός: Πυκνός, πλούσιος Γεύση: Φρουτώδης, ελαφρώς όξινη, με ξηρή επίγευση. Αλκοόλ: 5,4% Τιμή: 2,38 ευρώ (τα 500 ml)
Paulaner Hefe Weissbier Γερμανία Στυλ: Hefe-Weisse Χρώμα: Ξανθό, θολό Aρωμα: Μαγιάς Αφρός: Πυκνός, πλούσιος Γεύση: Φρουτώδης, μαγιάς, όξινη, με ξηρή επίγευση. Αλκοόλ: 5,5% Τιμή: 1,68 ευρώ (τα 500 ml)
Μaisel's Weisse Γερμανία Στυλ: Weisse Χρώμα: Κεχριμπαρένιο σκούρο Aρωμα: Μαγιάς, φρούτων και ξηρών καρπών Αφρός: Πυκνός, πλούσιος Γεύση: Ελαφρώς γλυκόξινη και πικάντικη. Αλκοόλ: 5,7% Τιμή: 1,51 ευρώ (τα 500 ml)
Hoegaarden Witbier Βέλγιο Στυλ: Wit
Χρώμα: Κίτρινο, θολό Aρωμα: Φρούτων (λεμόνι και γκρέιπφρουτ) και μπαχαρικών Αφρός: Πυκνός Γεύση: Πικάντικη, γλυκόξινη, φρουτώδης, με ξηρό τελείωμα. Αλκοόλ: 5,2% Τιμή: 1,56 ευρώ (τα 330 ml)
Franziskaner Kristall Weissbier Γερμανία Στυλ: Kristall Weisse Χρώμα: Ξανθό Aρωμα: Ελαφρύ, λυκίσκου Αφρός: Πλούσιος Γεύση: Βυνώδης, ελαφριά και γλυκιά, μέχρι το τέλος. Αλκοόλ: 5% Τιμή: 1,66 ευρώ (τα 500 ml)
Πιείτε την στο σωστό ποτήρι
Το χρώμα, το άρωμα και η γεύση μιας καλής μπίρας αναδεικνύονται μέσα από το κατάλληλο ποτήρι. Τα διαφορετικά σχήματα ποτηριών για κάθε στυλ μπίρας αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο το άρωμα, τον αφρό και την παράδοσή τους. Μερικά ποτήρια έχουν πλατύ στόμιο, με αποτέλεσμα να επιτρέπουν σ' αυτόν που πίνει να πλησιάζει τη μύτη του αρκετά κοντά στην μπίρα και να απολαμβάνει το άρωμά της. Τα κολονάτα ποτήρια μιας Pilsner παρουσιάζουν μια «γνήσια» ξανθιά μπίρα, με υπέροχο, πλούσιο και συμπαγή αφρό μέσα από τον οποίο αναδεικνύονται οι λουλουδένιες νότες του λυκίσκου.
Το σχήμα του ποτηριού έχει να κάνει όμως και με την παράδοση κάθε χώρας. Τα γερμανικά πήλινα και πορσελάνινα steins, ανάγλυφα και με καπάκι, επινοήθηκαν τον 14ο αιώνα για να προστατεύονται οι καταναλωτές από τις επιδημίες. Οι Aγγλοι παραδοσιακά πίνουν την Ale μπίρα τους στα απλά pint ποτήρια, ενώ στο ίδιο ποτήρι πίνουν και οι Ιρλανδοί τη Stout τους. Το πρώτο βραβείο βέβαια για την ποικιλία ποτηριών μπίρας αναμφίβολα ανήκει στο Βέλγιο, καθώς εκεί υπάρχει σχεδόν ένα ποτήρι για κάθε μπίρα που παράγεται! Ψηλά και λεπτά ποτήρια για να αναδεικνύεται το άρωμα της μπίρας, πλατιά για τις μοναστηριακές για να μπορεί η μπίρα να αναπνέει, ποτήρι τουλίπα για μια Duvel ώστε ο αφρός και η μπίρα να καταναλώνονται ταυτόχρονα και άλλα περίτεχνα ποτήρια για πολλές σπέσιαλ μπίρες… Πάντως, όποιο και να είναι το σχήμα του, το ποτήρι πρέπει να είναι κρυστάλλινα καθαρό για να έχουμε μια καλοσερβιρισμένη μπίρα, που θα αναδεικνύει το στυλ, την προσωπικότητα και την ποιότητά της.
Ακόμη: Πείτε όχι στο παγωμένο ποτήρι. Ο λεπτός πάγος που δημιουργείται μέσα στο ποτήρι αλλοιώνει τη γεύση της μπίρας και καταστρέφει τον αφρό της.
Κι ένα μυστικό: Τα ψητά σχάρας γίνονται πιο μαλακά όταν τα ραντίζουμε με μπίρα κατά τη διάρκεια του ψησίματος και παίρνουν ένα ωραίο σκούρο χρώμα. Πρόσφατα, μάλιστα, ο Γερμανός χημικός τροφίμων Udo Pollmer ανακάλυψε ότι η χρήση της μπίρας στο ψήσιμο στη σχάρα εμποδίζει το σχηματισμό των καρκινογόνων ουσιών ΗCAs (ετεροκυκλικές αμίνες). Για τα ψητά σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε μπίρα με αλκοόλ. Εάν θέλετε κάτι ιδιαίτερο, πειραματιστείτε με μια βρετανική Ale ή με το ταλέντο σας…
Φρουτόμπιρες: το πάρτι αρχίζει!
Υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα ποτήρι ροζ σαμπάνια, μια σαγκρία, ένα κοκτέιλ ή ένα παντς; Φυσικά! Μια φρουτόμπιρα, που δεν μπορεί ποτέ να απουσιάζει από ένα καλοκαιρινό πάρτι… Οι ξηρές φρουτόμπιρες έχουν ως βάση τους τη Lambic μπίρα (ένα στυλ σιταρένιας μπίρας που έχει ζυμωθεί με άγριες ζύμες που βρίσκονται στα περίχωρα της πόλης Lembeek, κοντά στις Βρυξέλλες). Τα φρούτα (κεράσια, βατόμουρα ή βερίκοκα) προστίθενται κατά την ωρίμαση και έχουν ως αποτέλεσμα μια ντελικάτη μπίρα, με τη γεύση του φρούτου που έχει χρησιμοποιηθεί για τη ζωντάνια μιας περαιτέρω ζύμωσης. Υπάρχουν και φρουτόμπιρες που δεν είναι Lambic, αλλά έχουν ως βάση τους τη φλαμανδική brown ale μπίρα και είναι ξηρές, με τη δροσιά και τα αρώματα όμως των φρούτων. Απευθύνονται σε «χαλαρούς» πότες, αρκεί να μην το παρακάνουν. Το αλκοόλ τους κυμαίνεται από 4,8 έως 6,5%. Απολαύστε τις, λοιπόν, με μέτρο.
Aξίζει να δοκιμάσετε
Mort Subite Kriek Βέλγιο Στυλ: Lambic Kriek (κεράσι) Χρώμα: Ρουμπινί Aρωμα: Κερασιού Αφρός: Πλούσιος Γεύση: Γεμάτη, γλυκόξινη και φρουτώδης (κεράσια και βύσσινα). Αλκοόλ: 4,3% Τιμή: 2,50 (τα 330 ml)
Mort Subite Peche Βέλγιο Στυλ: Lambic Peche (βερίκοκο) Χρώμα: Ανοιχτό βερικοκί Aρωμα: Βερίκοκου Αφρός: Πλούσιος Γεύση: Βερίκοκου, γεμάτη και γλυκόξινη. Αλκοόλ: 4,3% Τιμή: 2,50 (τα 330 ml)
Liefmans Kriekbier Βέλγιο Στυλ: Fruit beer, Kriek Χρώμα: Καστανοκόκκινο Aρωμα: Κερασιών Αφρός: Πυκνός και πλούσιος Γεύση: Ξινή του φρούτου, κερασιών και βύσσινων, γεμάτη, με γλυκύτητα και ελαφριά στιφάδα στο τέλος. Αλκοόλ: 6,5% Τιμή: 3,99 ευρώ (τα 375 ml)
Timmermans Kriek Βέλγιο Στυλ: Lambic Kriek Χρώμα: Κόκκινο Aρωμα: Σύνθετο και φρουτώδες Αφρός: Πλούσιος Γεύση: Γεμάτη, φρουτώδης και αρωματική Αλκοόλ: 4,5% Τιμή: 1,89 ευρώ (τα 330 ml)
Γνωρίστε τη Maibock
Μια θρυλική μπίρα, ένα ιστορικό μπαρ και μια παράδοση που κρατάει 400 χρόνια.
Κάθε χρόνο, στα τέλη του Απρίλη στο Μόναχο, στη διάσημη μπιραρία Hofbrauhaus που βρίσκεται στη Marien Platz, ανοίγει επίσημα το πρώτο βαρέλι της μαγιάτικης Maibock μπίρας, σύμφωνα με
την παράδοση 400 ετών. Η παλαιότερη Bock της πόλης παρασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1614 και έγινε γρήγορα αγαπητή όχι μόνο στη βασιλική αυλή, αλλά και στους πολίτες, αφού το 1638 ο Maximilian I επέτρεψε με διάταγμά του τη διάθεσή της και στους υπηκόους του. Διατηρεί την αίγλη της ακόμα και στις μέρες μας.
Ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας είναι εκείνος που ανοίγει κάθε φορά με τον παραδοσιακό τρόπο (με το ξύλινο σφυρί) -πότε ντυμένος ζητιάνος, πότε πυροσβέστης- το πρώτο βαρέλι μπίρας στο Hofbrauhaus, σηματοδοτώντας την εποχή της Maibock. Στην εκδήλωση παρίστανται περίπου 700 καλεσμένοι από το χώρο της πολιτικής, των επιχειρήσεων και του πολιτισμού, που έρχονται στο Μόναχο από διάφορα μέρη του κόσμου για να γιορτάσουν την Aνοιξη της μπίρας...
Το Hofbrauhaus είναι ένα από τα σύμβολα του Μονάχου και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες. Σερβίρει παραδοσιακή γερμανική και βαυαρέζικη κουζίνα και η ορχήστρα του δημιουργεί μια πραγματικά γιορτινή ατμόσφαιρα. Διαθέτει περισσότερες από 30 αίθουσες και μπορεί να φιλοξενήσει έως και 1.300 επισκέπτες στα ξύλινα τραπέζια του, κάποια από τα οποία χρονολογούνται από το 1897. Από την ιστορική μπιραρία έχουν περάσει προσωπικότητες όπως ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, ο Λέοναρντ Μπερνστάιν, ο Λένιν και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Αν βρεθείτε στο Μόναχο, ξεδιψάστε με μια σιταρένια Weisse μπίρα που θα απολαύσετε στον υπέροχο κήπο του Hofbrauhaus κάτω από τις αιωνόβιες καστανιές. Και μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τη γνήσια βαυαρέζικη κουζίνα του. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο…
Από το μενού του Hofbrauhaus O' Bazter Ορεκτικό με τυρί καμαμπέρ
Υλικά 240 γρ. βούτυρο / 6 κομμάτια τυρί καμαμπέρ, περίπου 125 γρ. το καθένα / 60 ml σιταρένια μπίρα / 60 ml νερό / 1 κρόκος αυγού / Λίγο κύμινο / Λίγη γλυκιά πάπρικα
Τρίψτε το βούτυρο και το τυρί. Διαλύστε την πάπρικα στο νερό. Αναμείξτε όλα τα υλικά και σερβίρετε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου