Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΑ

Κατσούρμπος: Κρητική αφθονία στη σκιά του Χατζιδάκι


Στο παλιό μπακάλικο της γειτονιάς ψώνιζε ο Μάνος Χατζιδάκις· και η Φλέρυ Νταντωνάκη ερχόταν ξυπόλυτη για μια στάση με σαλάμι και κασέρι.
Οταν ο ιδιοκτήτης του αποχώρησε, ένα νέο παιδί από την Κρήτη αποφάσισε να συνδυάσει την καλλιτεχνική του καριέρα με ένα τοπικό εστιατόριο. Εκπληρώνοντας έτσι, έστω και μετά θάνατον, το όνειρο του Μάνου, που παραπονιόταν ότι δεν είχε μια γεύση του νησιού του κοντά στο σπίτι του.....

Οι φίλοι του νέου ιδιοκτήτη και γνωστοί καλλιτέχνες Δημήτρης Παπαϊωάννου και Τέση Σπηλιώτη βοήθησαν με το ντεκόρ, που κράτησε το παλιό ψυγείο του παντοπωλείου συνταιριάζοντάς το χαμηλόφωνα και αρμονικά με τον γαμήλιο καθρέφτη της γιαγιάς του Μάνου, τα λιτά ξύλινα τραπέζια και το ψυγείο του '40.

Στον Κατσούρμπο, όμως, δεν θα σταθείς στη διακόσμηση αλλά στο πιάτο. Ο Κατσούρμπος, περισσότερο απ' όλα τα νέα κρητικά στέκια της τελευταίας μόδας, διατηρεί το πνεύμα του καφενείου, τη διάθεση για μεζεδο-τσιμπολόγημα. Η μητέρα από το νησί έχει αναλάβει την τροφοδοσία δις της εβδομάδος: το καταπληκτικό απάκι, τα τυριά από το μιτάτο του Μανουρά, το υπέροχο μέλι, το κατσικάκι, τα λαχανικά, τις ελιές. Η δε μαγείρισσα από το Ηράκλειο εκτελεί μια απέραντη ποικιλία από τοπικά πιάτα, που όλα θα τα ζηλέψεις, αλλά θα χρειαστεί καιρός και πολλές επισκέψεις για να τα δοκιμάσεις, αφού το ρεπερτόριο ξεπερνάει κάθε άλλο κρητικό ανάλογο.
Κι επειδή σίγουρα θα ξανάρθετε, μια επίσκεψη αφιερώστε την αποκλειστικά στα τοπικά προϊόντα και στην αγνή, ως έχουν, μορφή τους. Απάκι με σαλάτα πορτοκάλι, γραβιέρα με μέλι, ανθότυρο σκέτο παρέα με μια παγωμένη ρακή. Και όσο κι αν λέω πως κατέχω την κρητική κουζίνα, θα σας εξομολογηθώ πως ούτε καν ακουστά είχα τις χειρομυλόπιτες που δοκίμασα, με αλεσμένο χόντρο, μαγιά και αλεύρι.
Κατσούρμπος Αμύντα 2, πλ. Προσκόπων, Παγκράτι 210-72.22.167 Τιμή: 25 - 30 ευρώ
Τι να παραγγείλεις: Kαλιτσούνια με χόρτα και τυρί, χοχλιούς, υπέροχο απάκι καπνιστό, κολοκυθοανθούς γεμιστούς με μυζήθρα ή ρύζι, γραβιέρα ψητή με μέλι, αμπελοβλάσταρα με άνηθο και ελιές, τζατζίκι με σταμναγκάθι και αμύγδαλα, πατάτες τηγανητές από το Λασίθι, γαμοπίλαφο, μπουρέκι, σαλάτα με πορτοκάλι, κόκορα κρασάτο.






Ζείδωρον: Ποιοτική αντίσταση στου Ψυρρή




Η γειτονιά ξεκίνησε πριν από δέκα και κάτι χρόνια με τις πιο «γαστρονομικές» υποσχέσεις - μην ξεχνάμε πως εδώ λανσαρίστηκε η μεσογειακή, νεοελληνική φαντασία της γεύσης, με τη «Βιτρίνα» του Χρύσανθου Καραμολέγκου.
Μια δεκαετία αργότερα, του Ψυρρή κατάφερε να μας διώξει, όπως κάποτε έγινε και με την Πλάκα, αφιερωμένο πλέον στους «τουρίστες» της διασκέδασης, στους εραστές της φτηνής και άμεσης ζάλης με δηλητηριούχα ρακόμελα. Τα κατάμεστα δρομάκια με τους κράχτες που σε τραβούν από το μανίκι για ρεμπέτικα με συνθεσάιζερ συνοδεία προψημένου, κατεψυγμένου μουσακά στα μικροκύματα, μια σκέτη θλίψη. Κι είναι μεγάλο κουράγιο επίσης, να επιμένεις στην ποιότητα καταμεσής στο βομβαρδισμένο τοπίο, ιδιαίτερα όταν το μαγαζί σου διαθέτει την «πρώτο τραπέζι» μόστρα της γειτονιάς.
Ο Γιώργος Δημητριάδης με το «Ζείδωρόν» του, ήταν από τους πρώτους που κατέβηκαν στην περιοχή με όνειρα αναβάθμισης και ένα ποιοτικό όραμα για το μέλλον του ελληνικού μεζέ. Το ότι το «Ζείδωρον» στέκει ακόμη στα αξιοπρεπή του πόδια, είναι κάτι σαν άθλος. Βολευτείτε στην περαντζάδα ή καλύτερα πίσω, στη γαλήνια εσωτερική αυλή με την ευρωπαϊκή αύρα, που ταιριάζει καλύτερα στο γαλλικό ταμπεραμέντο του Αλέξανδρου Γιώτη, ο οποίος επιμελείται το μενού.
Στην πρώτη ανάγνωση τα πιάτα μυρίζουν παράδοση της γιαγιάς, όπως λέμε μανιάτικη σαλάτα. Στην εκτέλεση, ο Αλέξανδρος ξεσκονίζει την τοπική κουζίνα με μια διακριτική ανανέωση και μια τόση δα ανατροπή που καθόλου δεν χαλάει το πνεύμα του μεζέ, όπως τον αγαπήσαμε. Τα ΠΟΠ προϊόντα -όπως η μαστίχα, ο κρόκος, τα τοπικά τυριά, το σύγκλινο, ο βόρειος καβουρμάς και η κοπανιστή- σου δείχνουν το σωστό δρόμο, αφού η καλή μέρα της κουζίνας φαίνεται από το πρωί της πρώτης ύλης. Μπας και ο τουρίστας που θα ξεστρατίσει μέχρις εδώ, αντιληφθεί πως πίσω από την εκμετάλλευση υπάρχει και μια ελληνική κουζίνα από καρδιάς.
Ζείδωρον Τάκη 10 & Αγ. Αναργύρων 210-32.15.368 Τιμή: 15 - 25 €
Τι να παραγγείλεις: Σαλάτα θαλασινών με ψητά λαχανικά και σάλτσα Μαυροδάφνης, πανακότα ντομάτας, μανιάτικη σαλάτα με σύγκλινο, πορτοκάλι και κύμινο, ποικιλία μανιταριών με κουκουνάρι και βαλσαμικό, κοπανιστή με σταφίδες, καρύδι, και μέτζο κρασί Σαντορίνης, κοτόπουλο φιλέτο με κρούστα μαστίχας, κρέμα αμυγδάλου με γλυκό τριαντάφυλλο και κρόκο Κοζάνης. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου